Wauw! Jouw cv ziet er goed uit. Maar wat is een cv zonder een goede sollicitatiebrief? En wat is een goede sollicitatiebrief? Moet je nou veel vertellen of juist weinig? Moet je het ook over jouw hobby’s hebben of juist niet? Jij wilt natuurlijk wel op een sollicitatiegesprek uitgenodigd worden. Gebruik onderstaande tips en de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek heb jij binnen no-time in jouw mailbox!
1) Jouw motivatie mag niet ontbreken
Bij een sollicitatie is het essentieel om je motivatie voor de functie aan te tonen. Leg uit waarom je de baan wilt en wat je interesseert in de functie. Zo laat je de werkgever zien dat je echt geïnteresseerd bent in de baan en niet zomaar solliciteert.
2) Zorg voor een sterke openingszin
De openingszin van je sollicitatiebrief is cruciaal, want dat is het eerste wat de werkgever leest. Zorg ervoor dat hij de aandacht trekt en je vaardigheden en ervaring benadrukt. Dit zal de werkgever aanmoedigen om je sollicitatiebrief te blijven lezen.
3) Maak van je sollicitatiebrief geen herhaling van je cv
Je sollicitatiebrief moet je cv aanvullen, niet herhalen. Gebruik je sollicitatiebrief om uit te leggen waarom je geschikt bent voor de functie en benadruk je meest relevante vaardigheden en ervaring. Zo krijgt de werkgever een beter beeld van wie je bent en wat je voor de functie kunt betekenen.
4) Eén A4 is voldoende
Wanneer je je sollicitatiebrief schrijft, zorg er dan voor dat hij niet langer is dan één A4-tje. Werkgevers hebben geen tijd om lange sollicitatiebrieven te lezen en het is essentieel om beknopt en to the point te zijn.
5) Vermeld jouw ervaringen
Zorg ervoor dat je alle relevante ervaringen die je hebt vermeldt, zelfs als het niet om een vorige baan gaat. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, stages of buitenschoolse activiteiten. Deze ervaringen kunnen uw vaardigheden en capaciteiten aantonen die overdraagbaar zijn op de baan.
6) Plaats jezelf in andermans schoenen
Probeer bij het schrijven van je sollicitatiebrief in de huid van de werkgever te kruipen. Denk na over wat zij zoeken in een kandidaat en wat zij van jou zouden willen horen. Dit zal je helpen je sollicitatiebrief af te stemmen op de baan en hem effectiever te maken.
7) Instructies volgen
Zorg ervoor dat je de instructies in de sollicitatiebrief zorgvuldig opvolgt. Als de werkgever om specifieke documenten of informatie vraagt, zorg er dan voor dat je die verstrekt. Als je de instructies niet opvolgt, kan je sollicitatie worden afgewezen.
8) Spelling
Controleer en dubbelcheck je spelling en grammatica. Spelfouten en tikfouten kunnen een negatieve indruk maken op de werkgever en getuigen van een gebrek aan aandacht voor details.
9) Nodig jezelf uit
Wees niet bang om jezelf in je sollicitatiebrief uit te nodigen voor een gesprek. Laat de werkgever weten dat je enthousiast bent over de baan en graag de kans krijgt om je sollicitatie verder te bespreken.
10) Heb vertrouwen in jezelf
Ten slotte, heb vertrouwen in jezelf en je capaciteiten. Wees niet bang om je vaardigheden en ervaring te benadrukken en uit te leggen waarom jij de beste kandidaat voor de baan bent. Vergeet niet dat je naar de baan solliciteert omdat je gelooft dat je het kunt, dus heb vertrouwen in jezelf.
Kortom, solliciteren naar een baan kan een zenuwslopende ervaring zijn, maar met deze tips kun jij binnen no-time werken bij je droombaan!
Goodluck!