Als zelfstandige zorgverlener (ZZP’er) is het essentieel om geregistreerd te zijn onder de Wet Toetreding Zorgaanbieders (WTZA). Deze registratie waarborgt dat je voldoet aan de kwaliteitseisen die de wet voorschrijft. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt controleren of je geregistreerd bent en hoe je je kunt registreren als dit nog niet het geval is.

Controleer je registratie

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te verifiëren of je al geregistreerd bent. Volg hiervoor deze stappen:

Stap 1. Ga naar het Zorgaanbiedersportaal via https://zoeken.zorgaanbiedersportaal.nl 

Stap 2. Voer de naam van je onderneming in en klik op “zoeken”.

Stap 3. Controleer de weergegeven bedrijfsgegevens om te zien of alles correct is geregistreerd. Als er fouten zijn, kun je deze aanpassen via het portaal.

Nog niet geregistreerd?

Als je nog niet geregistreerd bent, volg dan onderstaande stappen om aan de slag te gaan:

Stap 1: Log in op het zorgaanbiedersportaal

Stap 2 Ga naar https://mijn.zorgaanbiedersportaal.nl/ en maak gebruik van eHerkenning. Zorg ervoor dat je eHerkenning hebt geregeld bij een erkende leverancier. Op de website van eHerkenning vind je een handig stappenplan om je door het aanvraagproces te loodsen.

Stap 3: Ga naar https://mijn.melding.zorgaanbiedersportaal.nl/ en vul de vragenlijst in. Hiermee controleer je of de zorg die je verleent voldoet aan alle kwaliteitseisen. Beantwoord alleen vragen die op jou van toepassing zijn met ‘ja’ en vragen die niet relevant zijn met ‘nee’. Zorg ervoor dat je alle ‘ja’-antwoorden kunt onderbouwen.

Meer gedetailleerde informatie over de kwaliteitseisen vind je op https://www.meldennieuwezorgaanbieders.nl/checklist-alles-op-orde.

Controleer je inschrijving

Check de volgende dag op https://zoeken.zorgaanbiedersportaal.nl/ of je als zorgaanbieder te vinden bent. Als je jezelf kunt terugvinden, dan is je registratie succesvol verlopen.

Werken aan je verbeterpunten

Na het invullen van de vragenlijst ontvang je een overzicht van de kwaliteitseisen die je al op orde hebt, wat nog verbeterd kan worden en wat er eventueel nog ontbreekt. Onthoud dat het niet direct nodig is om alles perfect in orde te hebben. Dit overzicht biedt je handvatten om te voldoen aan de wet- en regelgeving die voor jou als zzp’er in de zorg van toepassing is.

Met de juiste registratie onder de Wet Toetreding Zorgaanbieders (WTZA) leg je een stevig fundament voor je werk als zelfstandige zorgverlener. Door regelmatig je gegevens te controleren en te zorgen dat je aan de kwaliteitseisen voldoet, ben je verzekerd van een solide basis voor het bieden van hoogwaardige zorg.